Litteratur, Tidningen Kyrkogården

Litteratur om Skogskyrkogården

Mycket har sagts och skrivits om Skogskyrkogården under de 100 år som begravningsplatsen har funnits. begravningsplatsen är en av flera som förvaltas av Stockholms stad. Här följer ett axplock av det som har givits ut på senare år för att skildra en 100-åring – som dessutom sedan 25 år är ett av Sveriges femton världsarv. Skogskyrkogården […]

Mycket har sagts och skrivits om Skogskyrkogården under de 100 år som begravningsplatsen har funnits. begravningsplatsen är en av flera som förvaltas av Stockholms stad. Här följer ett axplock av det som har givits ut på senare år för att skildra en 100-åring – som dessutom sedan 25 år är ett av Sveriges femton världsarv.

Skogskyrkogården / The Woodland Cemetery (2018)

• En av de senaste böcker som är utgivna om Skogskyrkogården berättar om platsen med hjälp av träden – skogen som utgör själva kyrkogården.
Fotograf är Peter Eriksson och texterna är författade av musikern Tomas Andersson Wij.
Jag har varit på ett antal begravningar på Skogskyrkogården och alltid reflekterat över platsens värdighet inför denna sorg den rymmer vid dessa tillfällen – hur väl landskapet och byggnaderna harmonierar med platsen och de känslor som kan väckas efter en begravningsakt.
Men Skogskyrkogården fungerar på fler plan än så; den inte bara harmonierar, den ger också något mer till besökaren. En stillsam promenad runt gravkvarteren, bland de mångtaliga tallarna och ljuset som sipprar mellan deras grenar för att sedan fortsätta upp till Almhöjden med dess känsla av rymd – och hopp – ger näring åt själen.
Avsikten med denna bok har inte varit att göra en dokumentation i traditionell bemärkelse, snarare att förmedla just den känsla och den stämning jag upplever på platsen under den tid jag själv allra mest föredrar att besöka Skogskyrkogården: höst och vinter.
ISBN: 9789163973086 • Sidor: 72 • Text: Tomas Andersson Wij • Köpställen

Liv och Död på Skogskyrkogården (2012)

• En fotobok där fotografen Nils Carmel har följt naturens växlingar under ett år på Skogskyrkogården.
Boken innehåller all väsentlig fakta om historiken innan det blev kyrkogård, arkitekttävlingen samt presentationer av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Texten ackompanjeras av fler än 300 bilder – ofta med djur och fåglar i flykten.
ISBN: 9789163389344 • Sidor: 228 • Text & bild: Nils Carmel, Maj Sandin • Köpställen

Till minne av livet (2018)

• Det är lätt att tro att allt som är gammalt alltid sett likadant ut. Kanske gäller det särskilt kyrkor och begravningsplatser. Man kan tro att tidens tand mest tärt på gravstenarnas form och text. Men myterna om kyrkogårdens oföränderlighet avfärdas i denna bok. Under perioder har stadens kyrkogårdar rymt bodar med försäljning, fattighus och prästbostäder. Man har byggt staket för att skydda mot allt som kunde ske i nattens mörker. Så kom tider då nätternas busliv ändå flyttade in bakom staketen och då öppnades kyrkogårdarna igen. Nu är det 2000-tal, och det är vår tids trender inom arkitektur och konst som påverkar. Hur kommer framtidens begravningsplats att se ut?
Till minne av livet är en lättillgänglig antologi om kyrkogårdar och begravningsplatser i Stockholms stift, och Skogskyrkogårdens landskap, byggnader och konst behandlas separat. Även historia, begravningsskick och seder i förändring och det mångkulturella och mångreligiösa Stockholm, liksom det gröna kulturarv som våra kyrkogårdar förvaltar, diskuteras. Texter om sorg och kyrkogården som ett läkande rum ger styrka och tröst, likaså korta texter av biskop emerita Caroline Krook.
ISBN: 9789170313103 • Sidor: 290 • Text & bild: Antologi, med förord av biskop Eva Brunne • Köpställen

Tallum (1996)

• En fullödig presentation av Skogskyrkogården utanför Stockholm. Bengt O H Johansson skildrar ingående tillkomsthistorien och arkitekternas vedermödor att genomföra detta mycket stora projekt, som årligen lockar tusentals besökare från hela världen. Numera är Skogskyrkogården upptagen på Unesco:s lista över oersättliga världsarv.
De båda arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann 1915, som mycket unga, den internationella tävlingen om att utforma begravningsplatsen. Under hela deras livstid pågick projektet med tillägg och ändringar, ett konstnärligt och arkitektoniskt mästerverk redovisat av fotografen Fabio Galli i nytagna fotografier.
ISBN: 9789179881160 • Sidor: 116 • Text: Bengt O H Johansson • Bild: Fabio Galli • Köpställen

Tallum genom tiden […] (1991)

• Maria Westerdahl vid SLU gör en genomgång av historik, mål och åtgärdsprogram för Skogskyrkogårdens tallbestånd.
ISBN: 9157644942 • Sidor: 92 • Text: Maria Westerdahl • Köpställen

Dokumentärfilm (2008)

• Filmaren Ulf von Strauss gjorde 2008 en film om Skogskyrkogården. Filmens motto är hämtat från Gunnar Ekelöf: ”Utan att döden funnes levde ingen”.
”Jag ville göra Döden – en film om livet en gång till. I den förra filmen var det intellektuella bjässar runt Ethel som talade om döden som en del av livet. I den nya filmen ville jag försöka uttrycka detsamma i bild och dessutom låta vanligt folk, kyrkogårdsarbetarna, fundera kring ämnet”, säger Ulf von Strauss på sin webbplats om bakgrunden till filmen. Se några korta klipp ur den här.

Skogskyrkogården på webben

• Stockholms stad har skapat en särskild webbplats för Skogskyrkogården.
• Skogskyrkogårdens förvaltning (i praktiken Stockholms stad) har gjort en sammanställning av en del av den litteratur och annan information som finns om Skogskyrkogården. Listan spänner över åren 1915–2014. Läs den som en pdf här.
• Stockholms stadsmuseum hade under coronavåren 2020 en ”livefika” via Youtube där byggnadsantikvarie Eva Larsson och museipedagog Anna El Yafi berättade om tillblivelsen av, och historien bakom, Skogskyrkogården. Se den här.

Världsarvet

• Sedan 1995 har Skogskyrkogården varit upptaget på FN-organet Unesco:s lista över världsarv. Begravningsplatsen har nummer 558. I Unesco:s utvärdering från 1994 skriver man bland annat:

”Qualities Architects have always debated the problem of the relationship between architecture and the landscape within which it is located. During the present century the concept of architecture wholly integrated into its environment bas been developed to a high degree by certain architects and designers.
Skogskyrkogården is an outstanding example of the successful application of this principle. The chapels and other buildings there would lose much of their meaning if isolated from the landscape for which they were conceived. The Woodland Chapel is intimately integrated into its setting, whilst the impact of the later group of chapels is heightened by the use of their landscape as a background. In bath cases the architecture bas a quality of austerity which is appropriate to its fonction and does not compete with the landscape.”

När Skogskyrkogården nu firar 100 är, sker det samtidigt som Gunnar Asplunds och Sigurd Lewerentz livsverk i 25 år har ansetts så viktigt att bevara för eftervärlden att det har ett alldeles särskilt skydd från FN.
Erik Gunnar Asplund (1885–1940) har själv sin gravplats alldeles intill de tre kapell som möter besökaren som kommer via den stora huvudentrén. Gravvården är skapad av Sven Ivar Lind. Sigurd Lewerentz (1885–1975), som kom att rita flera kyrkor och bidra till utformning och gestaltning av kyrkogårdar under sin karriär, har sin grav på Östra kyrkogården i Malmö (kv 6 BH, gravplats 1000).

Bilder ovan: Arkitekt Gunnar Asplunds egen skiss av Skogskapellet från 1918, samt hans grav på Skogskyrkogården. FOTO: Wikicommons