Gravvårdssäkerhet – Centrala Gravvårdskommittén

Syfte med denna endagskurs är att ge kunskap och insikt om de anvisningar och instruktioner om gravvårdssäkerhet som Centrala Gravvårdskommittén, CGK tagit fram för att fastställa om en gravvård är stabil eller farlig. Kursen genomförs med en halv dags genomgång av dokumenten i föreläsnings- och diskussionsform, följt av en halv dags demonstration och ”pröva på” […]

Syfte med denna endagskurs är att ge kunskap och insikt om de anvisningar och instruktioner om gravvårdssäkerhet som Centrala Gravvårdskommittén, CGK tagit fram för att fastställa om en gravvård är stabil eller farlig. Kursen genomförs med en halv dags genomgång av dokumenten i föreläsnings- och diskussionsform, följt av en halv dags demonstration och ”pröva på” för kursdeltagarna ute på kyrkogården. Värdförvaltningen anvisar lämpliga övningsobjekt.

Målgrupp:
Arbetsledare, lagbasar, kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal.

Kursinnehåll:

  • Genomgång av CGKs anvisningar och instruktioner.
  • Varför måste detta arbete utföras?
  • Kontroll och besiktning: vad gäller, vilka värden, hur görs detta.
  • Montering/återmontering, vad gäller och hur ska detta utföras.
  • Kontroll och riskbedömning.
  • Test av stabilitet hos gravvårdar av olika utförande, nyare och äldre monteringar, högre och lägre gravvårdar.
  • Dubbkontroll på monterade gravvårdar.
  • Okulär bedömning av gravvårdars stabilitet.
  • Inspektion av olika befintliga monteringar.
  • Frågor och diskussion om bedömning av äldre och ömtåliga gravvårdar.
  • Bedömningar av gravvårdar högre än 1,5 meters höjd.

Deltagarna får medverka, med olika testinstrument för att mäta stabiliteten. De ska också delta vid besiktning av dubbningen.

Tid & plats:
Våren 2025

Pris: 3 300:- per deltagare, exkl. moms

Kyrkogårdens träd – vård, vitalisering, veteranisering

Kyrkogårdarnas träd är en betydande del av gestaltningen och en resurs för att bevara det kulturhistoriska arvet. På senare tid kom naturvården allt mer in som faktor hur kyrkogårdens träd bör vårdas. Samhället och beslutsfattande enheter har succesivt känt vikten att också träden på begravningsplatserna är ett naturkapital vid sidan om de arkitektoniska och historiska […]

Kyrkogårdarnas träd är en betydande del av gestaltningen och en resurs för att bevara det kulturhistoriska arvet. På senare tid kom naturvården allt mer in som faktor hur kyrkogårdens träd bör vårdas. Samhället och beslutsfattande enheter har succesivt känt vikten att också träden på begravningsplatserna är ett naturkapital vid sidan om de arkitektoniska och historiska aspekterna.

Trädvården vidareutvecklades sedan 1990-talet i snabb fart och arboristbranschen blir alltmer känd och ett vanligt begrepp. Det togs fram SIS-trädstandard och idag lämnas utförandet att beskära och säkra träd till entreprenörer med specialkunskap.

Men kan träd vårdas enligt en standard eller är träden individuella organismer? Hur kan förvaltaren veta i förväg trädens utseende och reaktion efter trädvårdsinsatsen? Vad bör man tänka på innan man handlar upp entreprenader med arboristföretag?

Vi bör lära oss förstå att träd inte är ett objekt utan en individ i ett system – ”träd är ett system”.

Vi bör lära oss att trädstandarder är ett bra redskap för att t ex kunna jämföra offerter men också förstå att själva insatsen vi gör i träden är behovs- och målanpassade för varje enskilt träd och det gäller också alléträden av samma sort med samma ålder och storlek.

Målgrupp
Kursen vänder sig till kyrkogårdspersonal och beslutsfattare. Ingen förkunskap krävs men rekommenderas inom växtbiologi och beskärning.

Kursinnehåll
Kronvårdsbeskärningar som en uppföljning av uppbyggnadsvården och som ger friska säkra träd – Hur man reducerar kronan för att gynna tillväxten så att mer energi från fotosyntesen går till roten – Hur man reducerar och stabiliserar ett träd som håller på att falla isär eller omkull – Hur man veteraniserar för att i förtid skapa fram träd som biotopsresurs.
Fältvandring och kortare workshop efter lunch.

Tid och plats:
25 mars – Göteborg

Pris:
3300:- /deltagare för medlemsförvaltning
3700:- /deltagare för övriga
exkl.moms

Kyrkogårdens markbyggnad.

Hårdgjorda ytor på kyrkogården Utbildningen tar upp hur en hårdgjord yta anläggs och underhålls samt hur rätt skötsel ger en hållbar yta. Genom att hårdgjorda ytor anläggs på rätt sätt och skötsel och underhåll sätts in med rätt intervall kan ytorna hålla under längre tid och därmed ge en bättre driftsekonomi. Hårdgjorda ytor av natursten, betongplattor/sten, […]

Hårdgjorda ytor på kyrkogården

Utbildningen tar upp hur en hårdgjord yta anläggs och underhålls samt hur rätt skötsel ger en hållbar yta.
Genom att hårdgjorda ytor anläggs på rätt sätt och skötsel och underhåll sätts in med rätt intervall kan ytorna hålla under längre tid och därmed ge en bättre driftsekonomi. Hårdgjorda ytor av natursten, betongplattor/sten, asfalt eller grus för gång- och körvägar, sittplatser, serviceplatser eller liknande ytor. Kursen ger kunskap i hur olika ytor ska vara uppbyggda på rätt sätt. Vilka material finns att välja bland, fördelar respektive nackdelar. Vilka skötselinsatser respektive material kräver. Enklare arbeten som förvaltningarna kan göra i egen regi.

Mål:
Att ge kunskap om olika material för en hårdgjord markyta, krav på uppbyggnad, underhåll och skötsel.

Målgrupp:
Kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal

Tid & plats
8 april – Uppsala
10 april – Hässleholm

Pris:
3300:- / deltagare från medlemsförvaltning
3700:- / deltagare från övriga
exkl.moms

 

Biologisk mångfald och det gröna kulturarvet

Bevara, utveckla och skapa naturvärden Våra kyrkogårdar är en en grön miljö som är uppskattad och är dessutom ofta en fristad för den biologiska mångfalden av både djur och växter. Denna gröna miljö som finns på en kyrkogård bör utifrån dagens kunskap skötas så miljövänligt som möjligt. Kyrkogårdsförvaltningarnas miljöpåverkan från skötseln styrs av valda arbetsmetoder, […]

Bevara, utveckla och skapa naturvärden

Våra kyrkogårdar är en en grön miljö som är uppskattad och är dessutom ofta en fristad för den biologiska mångfalden av både djur och växter. Denna gröna miljö som finns på en kyrkogård bör utifrån dagens kunskap skötas så miljövänligt som möjligt. Kyrkogårdsförvaltningarnas miljöpåverkan från skötseln styrs av valda arbetsmetoder, maskinval och val av vegetationsytor. Genom att få inblick i vilka val det finns och vilka konsekvenser de ger kan man styra över skötseln till att bli mer miljövänlig och därmed gynna den biologiska mångfalden på kyrkogården. Vidare bör det `gröna kulturarvet´ på kyrkogårdarna beaktas och sparas för framtiden genom rätt skötsel. Gällande kulturarvet kommer också frågan upp om skydd för olika vegetationer och hur samarbete med Länsstyrelserna kan genomföras. Vidare diskuterar vi hur anpassning till mångfald och kulturarv också kan förankras hos besökare och gravrättsinnehavare.

Vi tar även upp tankar kring att välja rätt maskinpark för skötseln och vilken miljöpåverkan den utgör. Hur sker hanteringen av det ”gröna avfallet” från skötseln, ska det komposteras eller finns det alternativ, fördelar och nackdelar tas upp.

Mål:
Att ge djupare kunskap om hur man kan förändra kyrkogårdsarbetet till att bli mer miljövänligt och genom detta gynna biologisk mångfald och få mer naturliga vegetationsytor där så är möjligt på kyrkogårdarna. Att ge kunskap i skötsel av förekommande gamla växter som då kan bevaras för framtiden som ett grönt kulturarv.

Målgrupp:
Chefer, arbetsledare och kyrkogårdspersonal samt även för förtroendevalda.

Tid och plats:
26 november – Växjö – Inställd!
18 mars – Kalmar
27 mars – Sundsvall

Pris:
3300:-/deltagare för medlemsförvaltning
3700:- /deltagare för övriga
exkl.moms

Inspelad utbildning
De inspelade utbildningarna går nu att beställa, med en veckas behörighet. Alla eftersända videoutbildningar kostar 1500:- exkl moms per person. I priset inkluderas digitalt kursmaterial och ett fysiskt kursintyg.

Önskar ni delta flera från varje förvaltning bjuder vi på var femte deltagare. För mycket stora grupper kontakta oss för en offert.

Beställning gör du enklast på formuläret.

Kyrkogårdens skötsel- och markbyggnad, 2 dagar

Utbildningen tar upp några av de viktigaste delarna i att genomföra en bra skötsel på kyrkogården samt hur en hårdgjord yta anläggs och underhålls samt hur rätt skötsel ger en hållbar yta. Genom att lägga rätt skötselnivå och vidta de rätta åtgärderna vid rätt tidpunkt samt använda växtmaterial som inte kräver stora underhållsinsatser, kan kostnadsökningar […]

Utbildningen tar upp några av de viktigaste delarna i att genomföra en bra skötsel på kyrkogården samt hur en hårdgjord yta anläggs och underhålls samt hur rätt skötsel ger en hållbar yta.

Genom att lägga rätt skötselnivå och vidta de rätta åtgärderna vid rätt tidpunkt samt använda växtmaterial som inte kräver stora underhållsinsatser, kan kostnadsökningar begränsas väsentligt. Kyrkogårdens underhållskostnader kan hållas på en förhållandevis låg nivå genom att man ”planerar före”.

Genom att hårdgjorda ytor anläggs på rätt sätt och skötsel och underhåll sätts in med rätt intervall kan ytorna hålla under längre tid och därmed ge en bättre driftsekonomi.

Hårdgjorda ytor av natursten, betongplattor/sten, asfalt eller grus för gång- och körvägar, sittplatser, serviceplatser eller liknande ytor. Kursen ger kunskap i hur olika ytor ska vara uppbyggda på rätt sätt. Vilka material finns att välja bland, fördelar respektive nackdelar. Vilka skötselinsatser respektive material kräver. Enklare arbeten som förvaltningarna kan göra i egen regi.

Mål:
Att ge kunskap om grunderna för en bra skötsel, lämpligt växtmaterial och om hur rätt skötselinsatser kan begränsa underhållskostnaderna. Samt att ge kunskap om olika material för en hårdgjord markyta, krav på uppbyggnad, underhåll och skötsel.

Målgrupp:
Arbetsledare, kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid & plats:
30 november – 1 december – Göteborg – Inställd!

Pris:
5 300:- / medlemsförvaltning
6 100:-/ övriga
exkl. moms och logi

 

Skötselplaner för kyrkogården

Varje kyrkogård bör idag ha en upprättad skötselplan. Skötselplanen beskriver hur kyrkogården och dess ingående delar ska skötas och underhållas. Genom skötselplanen garanteras att kyrkogården och dess olika ytor och delar bevaras för framtida generationer. En skötselplan är ett grundläggande dokument för att en långsiktig skötsel utförs på rätt sätt för att bevara kyrkogårdens historia, […]

Varje kyrkogård bör idag ha en upprättad skötselplan. Skötselplanen beskriver hur kyrkogården och dess ingående delar ska skötas och underhållas. Genom skötselplanen garanteras att kyrkogården och dess olika ytor och delar bevaras för framtida generationer. En skötselplan är ett grundläggande dokument för att en långsiktig skötsel utförs på rätt sätt för att bevara kyrkogårdens historia, utseende och en ekonomisk livslängd på förekommande ytor och utrustning. I kursen går vi igenom vilka delar som bör finnas i en skötselplan. Hur de ska beskrivas utifrån vilka skötsel- och underhållsinsatser som krävs. Olika exempel på skötselplaner presenteras. Hur upprättandet bör genomföras och andra praktiska frågor. Hur uppföljning och framtida dokumentation ska genomföras för ett ”levande dokument”.

Mål:
Att ge insikt och kunskap om olika slag av skötselplaner. Ge praktiska anvisningar om hur skötselarbetet ska bedrivas för att avsedd kvalitet på kyrkogården ska uppnås. Anvisningar och exempel på hur kvalitetssäkringen kan göras genom dokumentation från de som arbetar med kyrkogårdens skötsel och underhåll.

Målgrupp:
Personal i arbetsledande ställning samt förtroendevalda.

Tid & plats
12 mars – Alvesta

Pris:
4100:- / deltagare för medlemsförvaltning
4500:- / deltagare för övriga
exkl.moms

Inspelad utbildning
De inspelade utbildningarna går nu att beställa, med en veckas behörighet. Alla eftersända videoutbildningar kostar 1500:- exkl moms per person. I priset inkluderas digitalt kursmaterial och ett fysiskt kursintyg.

Önskar ni delta flera från varje förvaltning bjuder vi på var femte deltagare. För mycket stora grupper kontakta oss för en offert.

Beställning gör du enklast på formuläret.

 

Maskinförarbevis

Handhavande och säkerhet Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivaren utbildar och instruerar användare av arbetsmaskiner och redskap i handhavande och säkerhetskrav, vilket ska vara klart dokumenterat. Kursdeltagaren skall efter avslutad utbildning ha kunskap om respektive arbetsredskap, dess konstruktion, uppbyggnad, skötsel och användningsområden samt kunna tillämpa gällande säkerhetsbestämmelser. Mål: Erhållande av förarbevis. Målgrupp: Intern och extern personal som […]

Handhavande och säkerhet
Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivaren utbildar och instruerar användare av arbetsmaskiner och redskap i handhavande och säkerhetskrav, vilket ska vara klart dokumenterat. Kursdeltagaren skall efter avslutad utbildning ha kunskap om respektive arbetsredskap, dess konstruktion, uppbyggnad, skötsel och användningsområden samt kunna tillämpa gällande säkerhetsbestämmelser.

Mål:
Erhållande av förarbevis.

Målgrupp:
Intern och extern personal som ska arbeta med mobila arbetsplattformar, motorsåg, grävmaskiner, truck och andra maskinslag.

Kursinnehåll
Svensk standard
Konstruktion
Körkortsbestämmelser
Elsäkerhet
Besiktningskrav
Arbetarskydd
Riskmoment
Tillbudsrapportering
Praktisk användning

Tid och plats:
Denna kurs går bra att boka som ”hemma-hos-kurs”. Kontakta oss gärna för prisförslag och övriga frågor.

 

Kompostering

Ett naturligt kretslopp på kyrkogården Genom att kompostera det ”gröna avfallet” på kyrkogården så tar kyrkogårdsförvaltningen ett stort steg i att få ett naturligt kretslopp och därmed minska kyrkogårdens miljöpåverkan. Kursen ger kunskap om hur man får en kompost att fungera, bland annat att lägga rätt saker i rätt ordning för att hålla balansen under […]

Ett naturligt kretslopp på kyrkogården
Genom att kompostera det ”gröna avfallet” på kyrkogården så tar kyrkogårdsförvaltningen ett stort steg i att få ett naturligt kretslopp och därmed minska kyrkogårdens miljöpåverkan. Kursen ger kunskap om hur man får en kompost att fungera, bland annat att lägga rätt saker i rätt ordning för att hålla balansen under komposteringen. Hanteringen av komposten under processen och vilka problem som kan uppstå. Hur ska det färdiga kompostmaterialet hanteras och hur ska det återanvändas ute på kyrkogården.  Genomgång av regelverk kring en kompostanläggning samt dess miljöpåverkan.  Studiebesök på en kompostanläggning vid en kyrkogårdsförvaltning.

Mål:
Att ge kunskap om hanteringen av en kompost för att få ett användbart kompostmaterial som ett tillskott i skötseln av kyrkogården.

Målgrupp:
Arbetsledare, kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid och plats:
Hösten 2025

Pris:
3300:- för medlemsförvaltning
3700:- för övriga
exkl.moms

Kyrkogårdens skötsel

UTBILDNINGEN TAR UPP NÅGRA AV DE VIKTIGASTE DELARNA I ATT GENOMFÖRA EN BRA SKÖTSEL PÅ KYRKOGÅRDEN. Genom att lägga rätt skötselnivå och vidta de rätta åtgärderna vid rätt tidpunkt samt använda växtmaterial som inte kräver stora underhållsinsatser, kan kostnadsökningar begränsas väsentligt. Kyrkogårdens underhållskostnader kan hållas på en förhållandevis låg nivå genom att man ”planerar före”. Mål: […]

UTBILDNINGEN TAR UPP NÅGRA AV DE VIKTIGASTE DELARNA I ATT GENOMFÖRA EN BRA SKÖTSEL PÅ KYRKOGÅRDEN.

Genom att lägga rätt skötselnivå och vidta de rätta åtgärderna vid rätt tidpunkt samt använda växtmaterial som inte kräver stora underhållsinsatser, kan kostnadsökningar begränsas väsentligt. Kyrkogårdens underhållskostnader kan hållas på en förhållandevis låg nivå genom att man ”planerar före”.

Mål:
Att ge kunskap om grunderna för en bra skötsel, lämpligt växtmaterial och om hur rätt skötselinsatser kan begränsa underhållskostnaderna

Målgrupp:
Arbetsledare, kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid & plats
20 februari – Örebro – Inställd!
27 februari – Helsingborg
20 mars – Nässjö
3 april – Gävle
9 april – Uppsala

Pris:
3300:-/ deltagare för medlemsförvaltning
3700:-/ deltagare för övriga
exkl.moms

 

Kyrkogårdens beskärning

Grundläggande beskärning av buskar, häckar, klätterväxter och träd. Växtligheten på kyrkogårdar är viktig.  Buskar, häckar, klätterväxter, perenner, utplanteringsväxter och träd utgör viktiga beståndsdelar och har olika sociala, tekniska, biologiska samt arkitektoniska funktioner.  För att bibehålla och utveckla dessa funktioner måste de skötas och underhållas på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Denna kurs behandlar den […]

Grundläggande beskärning av buskar, häckar, klätterväxter och träd.
Växtligheten på kyrkogårdar är viktig.  Buskar, häckar, klätterväxter, perenner, utplanteringsväxter och träd utgör viktiga beståndsdelar och har olika sociala, tekniska, biologiska samt arkitektoniska funktioner.  För att bibehålla och utveckla dessa funktioner måste de skötas och underhållas på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Denna kurs behandlar den viktiga beskärningen av växter och då främst de lövfällande och städsegröna växterna som finns runt om på våra kyrkogårdar. Det är betydelsefullt att du som ansvarar för kyrkogårdens skötsel har kunskaper om hur, när och varför vi beskär samt vilka redskap och hjälpmedel vi använder för de olika arbetena. Kursen kommer ingående att beskriva hur beskärning av buskar, häckar går till samt grundläggande beskärning av park- och prydnadsträd. Kursen kommer vidare att ge förslag på hur man ”rättar till” felaktigt beskurna växter där så är möjligt. Ej praktiska övningar.

Mål:
Att ge kunskaper om lämpliga beskärningsverktyg. Att ge förståelse hur växter reagerar på olika beskärningsingrepp. Att skapa förståelse för hur beskärningstidpunkten kan vara av betydelse. Att ge grundläggande kunskaper om hur olika växter beskärs på ett korrekt sätt. Att ge information om arbetsmiljö och säkerhet vid beskärningsarbeten.

Målgrupp:
Kyrkogårdspersonal och andra utemiljöarbetare.

Tid & plats
20 mars – Örebro
2 april – Gävle

Pris:
3300:- / deltagare för medlemsförvaltning
3700:- / deltagare för övriga
exkl.moms