Återbruka och utveckla

Framtidsstrategier på kyrkogården Gamla gravar och gravkvarter är en resurs för framtiden. På många kyrkogårdar och begravningsplatser ökar antalet återlämnade gravplatser. Ibland står nästan hela kvarter utan aktiva gravrätter och på många gravplatser står den gamla gravvården kvar. För kyrkogårdsförvaltningarna innebär detta ökande skötselkostnader samtidigt som delar av kyrkogården blir allt mer öde. För att undvika detta kan såväl […]

Framtidsstrategier på kyrkogården
Gamla gravar och gravkvarter är en resurs för framtiden. På många kyrkogårdar och begravningsplatser ökar antalet återlämnade gravplatser. Ibland står nästan hela kvarter utan aktiva gravrätter och på många gravplatser står den gamla gravvården kvar. För kyrkogårdsförvaltningarna innebär detta ökande skötselkostnader samtidigt som delar av kyrkogården blir allt mer öde. För att undvika detta kan såväl enskilda gravplatser som större områden användas på ett nytt sätt. Stora familjegravar, stenfriser och häckar kan ofta återanvändas. Det gäller även äldre gravområden med så kallade allmängravar. Återbruket kan handla om att infoga nya gravskick, exempelvis askgravlund och askgravplatser, bland de äldre gravarna eller om att göra en ny gravplatsindelning. Kursen visar hur man konkret och stegvis kan gå tillväga för att förnya en äldre gravplats eller ett helt gravområde. Förnyelsen måste ske med hänsyn till kulturhistoriska värden. I kursen sker en genomgång av hur dessa värden både kan bevaras och utvecklas i ett nytt sammanhang.

Mål:
Att visa hur man genom återbruk kan levandegöra äldre delar av en begravningsplats, minska behovet av ny gravmark och samtidigt erbjuda invånarna ökad valfrihet beträffande gravskick.

Målgrupp:
Förtroendevalda samt chefer, arbetsledare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid & plats
20 mars – Linköping
10 april – Umeå

Pris:
4100:- för medlemsförvaltning
4500:- för övriga
exkl.moms

Inspelad utbildning
De inspelade utbildningarna går nu att beställa, med en veckas behörighet. Alla eftersända videoutbildningar kostar 1500:- exkl moms per person. I priset inkluderas digitalt kursmaterial och ett fysiskt kursintyg.

Önskar ni delta flera från varje förvaltning bjuder vi på var femte deltagare. För mycket stora grupper kontakta oss för en offert.

Beställning gör du enklast på formuläret.

Begravningsombud

Fortbildning för begravningsombud med fokus på särredovisning och rapporten till länsstyrelsen Länsstyrelserna utser för en tid av fyra år begravningsombud i varje kommun. Begravningsombudets uppgift är att tillvarata intressen för alla som inte tillhör Svenska kyrkan. För att kunna utföra det uppdraget är det viktigt att ombuden har kunskap om begravningsverksamheten samt dess ekonomi. Utbildningen […]

Fortbildning för begravningsombud med fokus på särredovisning och rapporten till länsstyrelsen

Länsstyrelserna utser för en tid av fyra år begravningsombud i varje kommun. Begravningsombudets uppgift är att tillvarata intressen för alla som inte tillhör Svenska kyrkan. För att kunna utföra det uppdraget är det viktigt att ombuden har kunskap om begravningsverksamheten samt dess ekonomi.

Utbildningen för begravningsombuden omfattar en dag och behandlar bland annat begravningslagen, begravningsseder i olika traditioner, ombudets uppgifter, kyrkans organisation, ekonomi och särkostnadsredovisning.

Mål
Att ge begravningsombuden och handläggare på länsstyrelserna en god utbildning så att de kan utföra sina uppgifter i enlighet med lagstiftningens intentioner.

Kursen är avsedd för
Nyförordnade begravningsombud som inte tidigare deltagit i grundkursen och handläggare från Länsstyrelserna.

Kursinnehåll
Svenska kyrkans organisation
Ekonomisk särkostnadsredovisning
Begravningslagstiftningen
Ombudens uppgifter
Länsstyrelsens roll och uppgift
Förståelse för olika religioner och livsåskådningar samt deras begravningsseder samt särskilda gravplatser

Tid & plats
Ej bestämd.

Pris

Kostnaden fördelas lika vid flera huvudmän.

Begravningsverksamheten för kyrkoherdar

Kyrkotillhörigheten minskar och kyrkoavgiften sjunker till lägre nivåer. Begravningsverksamhetens uppdrag är oförändrat och begravningsavgiften ligger på samma nivå. Församlingspersonal sägs upp när kyrkoavgiften inte räcker till alla tjänsten medan begravningsverksamhetens personal är oberörda besparingarna. Hur kommer detta sig? Vad säger kyrkotillhöriga och hur motiverar jag som kyrkoherde det som händer? Ska vi spara lika mycket […]

Kyrkotillhörigheten minskar och kyrkoavgiften sjunker till lägre nivåer. Begravningsverksamhetens uppdrag är oförändrat och begravningsavgiften ligger på samma nivå. Församlingspersonal sägs upp när kyrkoavgiften inte räcker till alla tjänsten medan begravningsverksamhetens personal är oberörda besparingarna. Hur kommer detta sig? Vad säger kyrkotillhöriga och hur motiverar jag som kyrkoherde det som händer? Ska vi spara lika mycket i begravningsverksamheten när kyrkoavgiften minskar? Eller betalar vi begravningsverksamheten med kyrkoavgiften? Och kan vi fortsätta så när kyrkoavgiften inte ens räcker till att betala personal i den grundläggande uppgiften?

Frågorna kommer att bli fler och för dig som kyrkoherde behöver du, kanske tillsammans med din kyrkorådsordförande bereda dig/er på de förändringar som snart är här. Vissa av er har redan sett och agerat, men du som kanske har sett men inte hunnit ta initiativ till åtgärder känner kanske att du behöver ett ord på vägen?

Mål:
Målet är att kyrkoherdar ska förstå skillnaderna mellan församlingsverksamhetens och begravningsverksamhetens utveckling och förstå hur dessa kan hanteras tillsammans. Momenten under kursdagen sker genom föreläsningar, grupparbeten och erfarenhetsutbyte. Kursdeltagarna ska beredas ta aktiv del i samtal och diskussioner.

Målgrupp:
Kyrkoherdar i församlingar och pastorat som är huvudmän för begravningsverksamheten. Ordförande och ev ytterligare presidieposter i samma församlingar.

Tid & plats:
Ej fastställd.

 

Begravningsverksamheten för informatörer/kommunikatörer

Begravningsverksamheten är ett myndighetsuppdrag som Svenska kyrkans församlingar och pastorat tilldelats på en slags entreprenad. Uppdraget inbegriper en mängd skyldigheter där information och kommunikation är viktiga verktyg. Kursen klargör skillnaden mellan huvudmannens två verksamheter, vilka lagar som reglerar myndighetsuppdraget och vilka verktyg som finns för god kommunikation. Mål: Att ge information och kunskap om skillnaden […]

Begravningsverksamheten är ett myndighetsuppdrag som Svenska kyrkans församlingar och pastorat tilldelats på en slags entreprenad. Uppdraget inbegriper en mängd skyldigheter där information och kommunikation är viktiga verktyg. Kursen klargör skillnaden mellan huvudmannens två verksamheter, vilka lagar som reglerar myndighetsuppdraget och vilka verktyg som finns för god kommunikation.

Mål:
Att ge information och kunskap om skillnaden mellan församlings- och begravningsverksamhet och vikten av att vara tydlig och korrekt i kommunikationen.

Målgrupp:
Informatörer och kommunikatörer i församlingar och pastorat som är huvudman för begravningsverksamheten.

Tid och plats:
Ej fastställt

 

Säkra materiallyft och gravstenshantering

Minimera riskmoment Arbetsuppgifter som har med gravstenar att göra hör till de mest riskabla på kyrkogården.  Utbildningen avser att lära ut grunderna för att vara aktsam om både sig själv och kyrkogårdens besökare. I samband med lyft av gravstenar finns många risker, vare sig man lyfter manuellt eller med maskin. Utbildningen ger orientering om olika styrsystem […]

Minimera riskmoment
Arbetsuppgifter som har med gravstenar att göra hör till de mest riskabla på kyrkogården.  Utbildningen avser att lära ut grunderna för att vara aktsam om både sig själv och kyrkogårdens besökare. I samband med lyft av gravstenar finns många risker, vare sig man lyfter manuellt eller med maskin. Utbildningen ger orientering om olika styrsystem på motordrivna redskap och dess för- och nackdelar, egenskaper och märkning av olika lyftredskap och betydelsen av att använda rätt lyftvinkel.

Mål:
Att säkerställa arbetsmoment med gravvårdsarbete och materiallyft, minimera riskmoment och förekomma olycksfall.

Målgrupp:
Arbetsledare, lagbasar, kyrkogårdsvaktmästare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid och plats:
Inget kurstillfälle finns för närvarande planerat.

Säker gravgrävning

Lagar, praktik och etik Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbeten i samband med gravgrävning sker på ett säkert sätt. Kyrkogårdsarbetare och kyrkogårdsvaktmästare som deltar i gravgrävning  utsätts för förhöjda arbetsmiljörisker och denna utbildningsdag ger viktiga kunskaper som ett led i att minimera riskerna och förebygga olyckor. Mål: Att ge fördjupad inblick i och […]

Lagar, praktik och etik
Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbeten i samband med gravgrävning sker på ett säkert sätt. Kyrkogårdsarbetare och kyrkogårdsvaktmästare som deltar i gravgrävning  utsätts för förhöjda arbetsmiljörisker och denna utbildningsdag ger viktiga kunskaper som ett led i att minimera riskerna och förebygga olyckor.

Mål:
Att ge fördjupad inblick i och kunskap om riskbedömning, etiska aspekter och instruktioner för säker gravgrävning, samt ge enkla och värdefulla hjälpmedel för att stärka sig i yrkesrollen samtidigt som kursen också belyser vardagsrisker och säkerhetsregler.

Målgrupp:
Kyrkogårdsarbetare och kyrkogårdsvaktmästare, grävmaskinister (både egna anställda och inhyrda), samt förmän och arbetsledare.

Körtillstånd SKKF_skrivbar

Arbetsmiljöplan SKKF – skrivbar
OBS: Arbetsmiljöplan är inget krav enligt Arbetsmiljöverket för gravgrävning.

Tid & plats
27 februari – Sundsvall
13 mars – Lidköping

Pris:
3300:- /deltagare för medlemsförvaltning
3700:- / deltagare för övriga
exkl.moms

 

Säkert handhavande av maskiner, fordon och redskap

Riskbedömning och egenkontroll I Arbetsmiljöverkets föreskrift om användning av arbetsutrustning (2006:4) står det att arbetsgivaren ska bedöma om den arbetsutrustning som väljs och används är lämplig för det arbete som skall utföras. Eller om den har anpassats på lämpligt sätt så att den kan användas med betryggande säkerhet. För det krävs kunskap och engagemang i hela […]

Riskbedömning och egenkontroll

I Arbetsmiljöverkets föreskrift om användning av arbetsutrustning (2006:4) står det att arbetsgivaren ska bedöma om den arbetsutrustning som väljs och används är lämplig för det arbete som skall utföras. Eller om den har anpassats på lämpligt sätt så att den kan användas med betryggande säkerhet. För det krävs kunskap och engagemang i hela arbetslaget.

Alla ska med, är en sliten fras, men så är det. Det är bara den som verkligen utför jobbet ute på fältet som vet vilka risker man utsätter sig för. Problemet är bara att risker är inget som man gärna pratar om i vardagen. Det är inte så lite pinsamt att gå in till chefen och berätta att åkgräsklipparen höll på att välta i slänten eller att traktorn wobblade när man körde tillbaka med sopaggregatet. Det gäller inte bara att veta vilka riskerna är utan också att kunna värdera sannolikhet och konsekvens, d v s hur stor risken är. Och om risken överhuvudtaget är acceptabel. Man måste tänka som vid trafikljuset, är det rött så är det stopp och belägg. Blinkar det gult är det ett varningstecken, dags att sakta ned och hålla extra uppsikt. Lyser det grönt är det bara att köra.

Mål:
Att ge kunskap om både riskbedömning och egenkontroll till våra arbetsledare och maskinförare för att arbetsgivaren ska kunna förvissa sig om ett säkert handhavande av den arbetsutrustning som används av medarbetarna.

Målgrupp:
Chefer, arbetsledare, maskinförare, kyrkogårdsarbetare och kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare.

Tid & plats
Våren 2025

Pris:
3300:- för medlemsförvaltning
3700:- för övriga
exkl.moms

Vård- och underhållsplaner för begravningsplatser

Landets begravningsplatser är ett angeläget och betydande kulturarv. Som ägare och förvaltare har man ett ansvar att bevara, använda och utveckla sin begravningsplats så att dess kulturhistoriska värde inte minskas eller förvanskas. Vård- och underhållsplanen är ett viktigt verktyg i detta arbete. Denna utbildningsdag hjälper dig att ge vård- och underhållsplanen ett innehåll som passar […]

Landets begravningsplatser är ett angeläget och betydande kulturarv. Som ägare och förvaltare har man ett ansvar att bevara, använda och utveckla sin begravningsplats så att dess kulturhistoriska värde inte minskas eller förvanskas. Vård- och underhållsplanen är ett viktigt verktyg i detta arbete. Denna utbildningsdag hjälper dig att ge vård- och underhållsplanen ett innehåll som passar för din begravningsplats och få den att fungera som ett stöd i arbetet med dess vård.

Mål
Att ge insikt om varför en vård- och underhållsplan behövs och vilka intentioner som ligger bakom lagkravet på att den ska finnas. Ge kunskap om vad en vård- och underhållsplan behöver innehålla. Likaså ge förståelse för hur man kan använda en vård- och underhållsplan och utnyttja den för planering och vägledning. Kursen hjälper dig också att ta fram förfrågningsunderlag när du ska beställa en vård- och underhållsplan. Du får även en inblick i hur kulturvårdande myndigheter ser på vården av begravningsplatserna, vad som är viktigt att tänka på vid såväl underhåll som förnyelse och hur begravningsplatsen kan fungera som en resurs i formandet av ett hållbart samhälle.

Målgrupp
Förtroendevalda, kyrkoherdar, kyrkogårdschefer, arbetsledare, planerare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid och plats:
6 februari – Göteborg
15 maj – Stockholm

Pris:
4100:- /deltagare för medlemsförvaltning
4500:- /deltagare för övriga
exkl.moms

 

Kyrkogårdskultur

Kyrkogården är en del av en bygds kulturarv. Den speglar en rik lokal och regional kultur, allt ifrån den skånska kyrkogården med buxbomsomgärdade grus- och singelgravar till den norrbottniska vita träkorsens kyrkogård. Här finns också mycket av person- och kulturhistoria, där gravvården kan berätta om människors levnadsöden. Det är den kyrkogårdsförvaltande myndighetens ansvar att i […]

Kyrkogården är en del av en bygds kulturarv. Den speglar en rik lokal och regional kultur, allt ifrån den skånska kyrkogården med buxbomsomgärdade grus- och singelgravar till den norrbottniska vita träkorsens kyrkogård. Här finns också mycket av person- och kulturhistoria, där gravvården kan berätta om människors levnadsöden. Det är den kyrkogårdsförvaltande myndighetens ansvar att i överensstämmelse med kulturmiljölagen vårda och underhålla kyrkogården på sådant sätt att dess kulturhistoriska värde inte förminskas eller förvanskas. Kursen ger svar på frågor om vilka regler och metoder som bör tillämpas i vården av de kulturhistoriska värdena på kyrkogården.

Mål
Att ge kunskap om de lagar och regler som gäller för vården av kyrkogårdens kulturhistoriska värden.

Målgrupp
Förtroendevalda samt chefer, arbetsledare och övrig kyrkogårdspersonal.

Tid och plats:
25 februari – Örebro
20 mars – Lund

Pris:
3300:- /deltagare för medlemsförvaltning
3700:- /deltagare för övriga
exkl.moms

Kostnad för kursmaterial kan tillkomma.

Arbetsmiljöansvar

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och ska se till att arbetsmiljöarbetet ingår naturligt i verksamheten. Det är viktigt att i det dagliga arbetet uppmärksamma och ta hänsyn till alla förhållanden i arbetsmiljön som kan påverka de anställdas hälsa och säkerhet. Denna kurs är en […]

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och ska se till att arbetsmiljöarbetet ingår naturligt i verksamheten. Det är viktigt att i det dagliga arbetet uppmärksamma och ta hänsyn till alla förhållanden i arbetsmiljön som kan påverka de anställdas hälsa och säkerhet. Denna kurs är en hjälp för att komma igång och utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet. Hur ska ansvaret fördelas inom organisationen och vilket ansvar har den enskilde medarbetaren själv? För- och nackdelar med olika modeller presenteras. Hur gör man korrekta riskbedömningar? Arbetsmiljöverkets modell för riskbedömning presenteras och exempel ges på arbets- och maskininstruktioner för att göra risker och förebyggande skyddsarbete känt i hela organisationen.

Mål:
Att ge kunskap om innebörden av lagstiftningen inom arbetsmiljöområdet och om hur man lever upp till det ansvar som åligger respektive parter.

Målgrupp:
Förtroendevalda, personal med arbetsledaransvar samt skyddsombud.

Körtillstånd SKKF_skrivbar

Arbetsmiljöplan SKKF – skrivbar
OBS: Arbetsmiljöplan är inget krav enligt Arbetsmiljöverket för gravgrävning.


Tid och plats:

6 mars – Skövde

Pris:
3300:- /deltagare från medlemsförvaltning
3700:- / deltagare från övriga
exkl.moms