Trycksatta anordningar. Kunskap och färdigheter

  Utbildning för krematorievarmvattenpanna AFS 2023:11 Utbildningens innehåll: Krematorievarmvattenpannas systemuppbyggnad Energi och värmelära Förbränningslära Praktik: varmvattenpannans säkerhetssystem – på krematorium Övervakning – pannans säkerhetsutrustning och funktion Åtgärder vid larm – Risker vid start/stopp av panna – Nödsituationer Underhåll Dokumentation Grupparbeten – scenariofrågor krematorievarmvattenpannan Kunskapstest för intyg till arbetsgivare   Kunskapskrav för pannoperatörer som ska övervaka […]

 

Utbildning för krematorievarmvattenpanna AFS 2023:11

Utbildningens innehåll:

  • Krematorievarmvattenpannas systemuppbyggnad
  • Energi och värmelära
  • Förbränningslära
  • Praktik: varmvattenpannans säkerhetssystem – på krematorium
  • Övervakning – pannans säkerhetsutrustning och funktion
  • Åtgärder vid larm – Risker vid start/stopp av panna – Nödsituationer
  • Underhåll
  • Dokumentation
  • Grupparbeten – scenariofrågor krematorievarmvattenpannan
  • Kunskapstest för intyg till arbetsgivare

 

Kunskapskrav för pannoperatörer som ska övervaka panna i klass A eller B

Denna bilaga anger de kunskaper som krävs enligt 10 kap. 30 § första stycket.

Arbetsgivaren ska dessutom se till att pannoperatörerna får de kompletterande kunskaper och färdigheter som driften av den specifika pannan kräver.

  1. Kunskaper om energi, fasomvandling och förhållandet mellan tryck och temperatur.
  2. Kunskaper om de risker som finns vid start och stopp av en panna.
  3. Kunskap om en pannas övervaknings- och säkerhetsutrustnings funktion.
  4. Kunskaper om hur pannoperatören ska agera vid larm, så att denna kan bedöma vilka åtgärder som enligt tillverkarens bruksanvisning bör eller ska vidtas vid säkerhetsrelaterade larm.
  5. Kunskaper om de nödsituationer som kan uppkomma vid användning av pannor och hur en pannoperatör ska agera vid dessa nödsituationer. (AFS 2024:4)

Kunskapsintyg erhålles av certifieringsorgan

30 § Arbetsgivaren ska se till att kompetensen hos minst en av dem som övervakar en panna i klass A eller B, har bedömts överensstämma med kraven för pannoperatörer i bilaga 8. Bedömningen ska vara gjord av ett certifieringsorgan.

Tid och plats
25-26 mars – Göteborg – Anmälan senast 21/2
8-9 april – Stockholm – Anmälan senast 7/3

Pris
6950:- / deltagare, medlemsförvaltning
8150:-/ deltagare, ej medlemsförvaltning
moms tillkommer.

Kostnad för middag och logi tillkommer, bokas på anmälningsformuläret.

Certifierad pannskötare

SKKF har valt att samarbeta med Marklund Solutions när det handlar om utbildning inför det kommande certifieringsprovet enligt AFS 2017:3. Arbetsmiljöverket har beslutat att personal som använder, kontrollerar och övervakar trycksatta anordningar ska bli certifierade genom ett kunskapsprov (certifiering) enligt AFS 2017:3 som har till syfte att förebygga bland annat olyckor vid arbetet med trycksatta […]

SKKF har valt att samarbeta med Marklund Solutions när det handlar om utbildning inför det kommande certifieringsprovet enligt AFS 2017:3. Arbetsmiljöverket har beslutat att personal som använder, kontrollerar och övervakar trycksatta anordningar ska bli certifierade genom ett kunskapsprov (certifiering) enligt AFS 2017:3 som har till syfte att förebygga bland annat olyckor vid arbetet med trycksatta anordningar. Certifieringen finns i fyra olika versioner beroende på vilken storlek/typ av anläggning man arbetar med. Årets utbildning och certifiering är inriktad på kategori 3/4.

Mer information om certifieringsutbildningen.

Utbildning för certifierad pannskötare kommer att starta under våren, se datum nedan. Utbildningen och certifieringen kommer ske genom en inspelad introduktionsutbildning som är anpassad för krematorieverksamheten, två lärarledda halvdagar via Teams, självstudier via en utbildningsportal med övningsprov och slutligen certifiering.

Pris utbildning: 7500:- per person exkl moms

Pris certifiering: 5200:- per person och prov exkl moms

 

Uppdateringskurs för krematoriepersonal

Sammanfattning av det senaste Ny kurs för krematoriepersonal med erfarenhet som vill uppdatera sina kunskaper och ta del av kollegors erfarenheter. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. Vidare informeras om gällande lagar och bestämmelser rörande arbetarskydd och övriga delar av verksamheten. Mål: […]

Sammanfattning av det senaste
Ny kurs för krematoriepersonal med erfarenhet som vill uppdatera sina kunskaper och ta del av kollegors erfarenheter. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. Vidare informeras om gällande lagar och bestämmelser rörande arbetarskydd och övriga delar av verksamheten.

Mål:
Utbildningen har som mål att ge erfarna krematoriearbetare uppdaterade och fördjupade kunskaper och färdigheter inom det krematorietekniska området genom föreläsningar, grupparbeten och erfarenhetsutbyte. Kursdeltagarna ska beredas ta aktiv del i samtal och diskussioner.

Målgrupp:
Medarbetare som arbetar i krematorium och önskar uppdatera och fördjupa sina kunskaper

Tid och plats:
Ej fastställd.

Pris inklusive lunch och kaffe, exkl middag och logi:
6450:- / deltagare för medlemsförvaltning
7250:- / deltagare för övriga
exkl.moms

Krematorieteknik III

Påbyggnadsutbildning Utbildningen är en påbyggnadsutbildning som i första hand vänder sig till de som har genomgått kurserna Krematorieteknik I och II. Utbildningen vänder sig också till den som har ansvar för verksamheten i ett krematorium. Deltagarna kommer att få ökade kunskaper om miljökrav, miljörapportering, egenkontroll, ekonomi, service och underhåll. Vidare ingår studiebesök på Skogskyrkogårdens krematorium […]

Påbyggnadsutbildning
Utbildningen är en påbyggnadsutbildning som i första hand vänder sig till de som har genomgått kurserna Krematorieteknik I och II. Utbildningen vänder sig också till den som har ansvar för verksamheten i ett krematorium. Deltagarna kommer att få ökade kunskaper om miljökrav, miljörapportering, egenkontroll, ekonomi, service och underhåll. Vidare ingår studiebesök på Skogskyrkogårdens krematorium med modern reningsteknik.

Mål:
Att komplettera tidigare erhållna kunskaper inom det krematorietekniska området och de krav som miljömyndigheterna ställer på krematorieverksamheten.

Målgrupp:
Medarbetare som tidigare arbetat inom det krematorietekniska området samt medarbetare i ledande befattning för krematorieverksamheten. Utbildningen vänder sig också till förtroendevalda med ansvar för krematorieverksamheten.

Tid och plats:
Hösten 2025

Pris exkl. middag & logi:
6 950:- /deltagare för medlemsförvaltning
8 150:- /deltagare för övriga
exkl.moms

Kostnad för middag och övernattning tillkommer.

 

Krematorieteknik I

Krematorieutbildningen är uppdelad i tre steg, varav detta är det första. Grundkursen ger den första breda och teoretiska insikten om krematorieteknik och lägger grunden för fortsatt utbildning som inför nästa steg också förutsätter viss praktisk erfarenhet. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. I […]

Krematorieutbildningen är uppdelad i tre steg, varav detta är det första.

Grundkursen ger den första breda och teoretiska insikten om krematorieteknik och lägger grunden för fortsatt utbildning som inför nästa steg också förutsätter viss praktisk erfarenhet. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. I kursen ingår studiebesök på krematorium. I grundkursen behandlas inledningsvis olika religioner och dess syn på kremation, etiska och psykologiska frågor eftersom krematoriepersonalen ofta har nära kontakt med sörjande människor.

Mål:
Utbildningen har som mål att ge grundläggande kunskaper och färdigheter inom det krematorietekniska området.

Målgrupp:
Medarbetare som ska eller har börjat tjänstgöra i krematorium eller kapell och därför önskar inhämta grundläggande kunskaper inom det krematorietekniska området.

Tid och plats:
2-5 december – Kristianstad

Pris inklusive middag & logi:
18 500:- /deltagare för medlemsförvaltning
20 900:- /deltagare för övriga
exkl. moms

Extra logi dagen före kursstart: 1 000:- exkl. moms

Grundpris exklusive middag & logi:
13 900:- /deltagare för medlemsförvaltning
16 300:-/deltagare för övriga
exkl. moms

Krematorieteknik II

Påbyggnadsutbildning Denna kurs utgör steg två av de tre steg som krematorieutbildningen omfattar. För att tillgodogöra sig kursen bör man ha minst ett års praktik från krematoriearbete samt ha genomgått grundkursen. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. Vidare informeras om gällande lagar […]

Påbyggnadsutbildning
Denna kurs utgör steg två av de tre steg som krematorieutbildningen omfattar. För att tillgodogöra sig kursen bör man ha minst ett års praktik från krematoriearbete samt ha genomgått grundkursen. Kursen bygger på viktig erfarenhet och utveckling inom verksamhetsområdet och tar upp det senaste inom såväl teknik- som miljöområdet. Vidare informeras om gällande lagar och bestämmelser rörande arbetarskydd och övriga delar av verksamheten. I kursen ingår studiebesök i ett modernt krematorium.

Mål
Utbildningen har som mål att ge fördjupade kunskaper och färdigheter inom det krematorietekniska området.

Målgrupp
Medarbetare som arbetar i krematorium och önskar fördjupade kunskaper om dagens moderna krematorieteknik. För deltagande förutsätts minst ett års erfarenhet samt genomgången grundutbildning i krematorieteknik.

Tid & plats
10-13 mars – Stockholm

Pris exkl. middag & logi:
13 900:- / delt. från medlemsförvaltning
16 300:- / delt. från övriga
exkl. moms

Kostnad för middag och logi tillkommer. Rum mellan kursdagarna bokas automatiskt om inget annat anges.